Основач

ОСНОВАЧ НА АНТОЛОГ

ACO2
Александар Кујунџиски

АЛЕКСАНДАР КУЈУНЏИСКИ, Писател за деца и возрасни, хуморист и сатиричар. Роден е во Пехчево на 1 октомври 1946 година. Дипломирал на Филозофскиот факултет во Скопје. Живеел во Пехчево, Штип, Берово, Куманово и Скопје, а работел како хуморист во Радио Скопје, како новинар во редакцијата за емисии за деца во истиот медиум и како уредник на списанието „Ловец“.

Член е на Друштвото на писателите на Македонија од 1987 година.

Од 1990 година е самостоен уметник, а од 1999 година е регистриран и како издавач АНТОЛОГ.

Македонски писател со најмногу „стаж“ како самостоен уметник.

Македонски писател со рекорден број книги издадени во текот на една календарска година. Дури 17 наслови во 1994 година!

Насочувајќи се исклучително на литературното творештво и создавајќи дела од сите литературни родови и видови, за сите генерации читатели, сегашни, идни и поранешни, Александар Кујунџиски е еден од ретките македонски писатели кој досега објавил 107 книги, не сметајќи ги авторските антологии и вторите дополнети изданија!

КНИГИ

1. Осилки (1978)
2. За сè и сешто и за друго нешто (1978)
3. Немирен ден (1979)
4. Љубов… оф, оф! (1980)
5. Капка по капка – океан (1980)
6. Во ливадите на детството (1981)
7. Мотошишарка (1982)
8. Другарувања (1983)
9. Солитерски сказни (1985)
10. Тој е патот, друг нема (1986)
11. Жарко Попарко (1986)
12. Од една до сто и една (1988)
13. Строго дов. (1990)
14. Сцени без завеси (1991)
15. Прободено слце (1991)
16. Пијано виножито (1991)
17. За во скришното џепче (1992)
18. Ја сакаш ли природата? (1992)
19. Гатанки – катанки – 1 (1993)
20. Азбукарка (1993)
21. Цветови – светови (1993)
22. Сказна за Тумбија (1994)
23. Трнливи стихови (1994)
24. Џуџести џинови (1994)
25. Нека патува добрината (1994)
26. Збор како бор (1994)
27. Предгорје (1994)
28. Жарко Планинарко (1994)
29. Кажи, па ќе ти кажам (1994)
30. Одберете за вашите приредби (1994)
31. Деветнаесет црвени каранфили (1994)
32. Гатанки – катанки – 1 (II, надополнето издание, 1994)
33. Театарче „Клопотарче“ (1994)
34. И гатанки, и боенки (1994)
35. Есен (1994)
36. Зима (1994)
37. Пролет (1994)
38. Лето (1994)
39. За најмалите – најубавите (1995)
40. Чекор по чекор (1995)
41. Повели, детенце! (1995)
42. Зоштковци (1995)
43. Ѕвончето ѕвони (1995)
44. Кралот Ал Со Крпен Шал (1995)
45. Лозинки (1995)
46. Џунгла в соба (1995)
47. Од септември до септември (1995)
48. Денес – забаваче… (1995)
49. …Утре – прваче (1995)
50. На тема, на тема… (1996)
51. Денес празнуваме (1996)
52. Смешна книга (1996)
53. Вреќна Нова година (1996)
54. Нема што нема (1996)
55. Време за зреење и за пеење… (1996)
56. …Време за цветање и за летање (1996)
57. За вас, деца! (1996)
58. Од Сметонија до Бонбонија (1997)
59. Гатанки – катанки – 2 (1997)
60. Растеме, растеме… (1997)
61. Добра ноќ, дену! (1997)
62. Загатки и одгатки (1997)
63. Ја сакам природата (1997)
64. Триесет и три итрини (1997)
65. Среќно забавачиња… (1997)
66 …Идни првачиња (1997)
67. Кој ќе ми чита? (1997)
68. Детство – волшепство (1997)
69. Прваче (1997)
70. Вреќна Нова година (II, изменето издание, 1997)
71. Во царството на другарството (1998)
72. 1001 гатанка (1998)
73. Чудни чуденки (1999)
74. Зборовно оро (1999)
75. Чисти артисти (2000)
76. Учам, учам, да научам… (2000)
77. Природо, љубов моја! (2000)
78. Гатанки (2002)
79. Едночинки (2002)
80. Надојдени реки (2002)
81. Басни (2003)
82. Боли глава – без демократија и детски права (2003)
83. Мои бои (2004)
84. Букви, укви, кви… (2004)
85. Броеви – роеви (2004)
86. Одлична единица (2005)
87. Новогодишна честитка (2005)
88. Сакам книга (2006)
89. Нова планета (2006)
90. Сцени и сценарија (2006)
91. Распеани песни (2006)
92. Еколошки сказни (2006)
93. Разбој – разнобој (2006)
94. Дедо Мраз, Дедо Врелчо, Снешко Црнчо и Снешко Белчо (2006)
95. Весело летување (2007)
96. Шах-мат торта (2007)
97. Моите (не)напишани романи (2007)
98. Спомен среде срце (2007)
99. И од пиле млеко (2007)
100. 100 (2008)
101. Нека ечат песни (2008)
102. Расцветани сказни (2009)
103. Јас – Дедо Мраз (2009)
104. ХА И КУ (2010)
105. Гнездо од бетон (2010)
106. Зборчиња-изворчиња (2010)
107. Гулаби над Фуџи (2011)
108. Црешар врз слива (2012)
109. Сонце и месечина (2013)

НАГРАДИ ЗА ЛИТЕРАТУРНИ ДЕЛА

1969
ФЕСТИВАЛ НА ХУМОРОТ И САТИРАТА – БУДВА
Пофалница за циклус афоризми

1972
СТУДЕНТСКИ ЗБОР – СКОПЈЕ
Прва награда на расказот „Записи на крадецот“

РАДИО БЕЛГРАД
Откупна награда за скечот „Филателисти“

1973
ОСТЕН – СКОПЈЕ
Прва награда за епиграмот „Стара песна“
Втора награда за епиграмот „Гнев“
Трета награда за хумореската „Знак за распознавање“
Откупна награда за два циклуса афоризми

РАДИО БЕЛГРАД
Откупни награди за скечевите „Работници на море“, „Грижа“, „Викендот на еден земјоделец“

1974
КУРИРЧЕ – КИЧЕВО
Трета награда за расказот „Нашиот Костадин“

РАДИО БЕЛГРАД
Откупна награда за скечот „Првиот работен чекор“

1975
РАДИО БЕЛГРАД
Откупна награда за хумористичната емисија „Похуван мозаик“

1976
НОВА МАКЕДОНИЈА – СКОПЈЕ
Откупна награда за расказот „Средба во ноќта“

КУРИРЧЕ – КИЧЕВО
Втора награда за расказот „Кај силната чешма“
Трета награда за расказот „Писмо“

1977
КУРИРЧЕК – МАРИБОР
Прва награда за расказот „Доброволец“

СТУДЕНТСКИ ЗБОР – СКОПЈЕ
Трета награда за расказот „Оклоп“
Трета награда за расказот „Честитка за Нова година“

МАГНОХРОМ – КРАЉЕВО
Трета награда за песната „Името твое“

1978
КУРИРЧЕК – МАРИБОР
Втора награда за едночинката „Слушни колку тажно пее онаа птица“

ТРУДБЕНИК – СКОПЈЕ
Трета награда за расказот „Надојдени реки“

РАДИО СКОПЈЕ
Откупна награда за радио драмата за деца „Бомби и бонбони“

РАДИО БЕЛГРАД
Откупна награда за скечот „Атомско доба“

РАДИО СКОПЈЕ
Втора награда за синопсис за новогодишна програма

1980
КУРИРЧЕ – КИЧЕВО
Трета награда за песната „Тој е патот, друг нема“

НАШ ВЕСНИК – КУМАНОВО
Прва награда за хумореската „Нешто сосема друго“
Втора награда за хумореската „Кон целта на походот“
Трета награда на расказот „Изворот на мојот неспокој“
Трета награда за расказот „Роденденот на Ѓоре“
Откупна награда за расказот „Во мај, во мај…“

1981
СОВРЕМЕНОСТ – СКОПЈЕ
Откупна награда за песната „Шумете шуми“

НОВА МАКЕДОНИЈА – СКОПЈЕ
Откупна награда за расказот „Велеградски видувања“

1982
КУРИРЧЕ – КИЧЕВО
Втора награда за песната „Одговор на писмо“

1983
КУРИРЧЕ – КИЧЕВО
Трета награда за песната „Посветена песна“
Трета награда за песната „Тој и ние“

1984
ДЕТСКА РАДОСТ – СКОПЈЕ
Трета награда за збирката со сказни „Солитерски сказни“
Откупна награда за збирката со раскази „Дарко Попарко“

1986
КУРИРЧЕ – КИЧЕВО
Прва награда за песната „Зошто Мирче брзал?“
Втора награда за едночинката „Каква порака да се прати?“

1993
ФЕСТИВАЛ НА ХУМОРОТ IN VINICA VERITAS – ВИНИЦА
Откуп на циклусот афоризми „Ав“
Откуп на циклусот епиграми „Наши слики и прилики“
Откуп на циклусот епиграми „Епиграми“
Откуп на песната „Сменет менувач“

2003
ФОЛК ФЕСТ ВАЛАНДОВО
Песната „Песновден“, чиј автор на текстот е Александар Кујунџиски, а е во исполнение на Гоце Арнаудов, на „Фолк фестот Валандово 2002“ доби трета награда од публиката, и во 2003 е прогласена за најслушана песна меѓу два фестивали

[heading style=”1″]МУЛТИМЕДИЈА[/heading]

Фестивали

Фестивал „Гоце фест“ 2002
Ништо нема толку тешко
Музика и аранжман Ристо Краповски
Текст Александар Кујунџиски
Исполнува Ристо Краповски

Фестивал „Валандово фест“ 2002
Песновден
Музика и аранжман Ристо Краповски
Текст Александар Кујунџиски
Исполнува Гоце Арнаудов

Анимација

„Брканица“ на ТВ Телма во емисија „5плус“ 2012

Фестивали на детски песни

Фестивал „Плетенка“ 1995
Лична си, лична…
Музика Иван Крапов
Аранжман Ристо Краповски
Текст Александар Кујунџиски
Исполнуваат Соња Колозовска и Боби Петревски

Фестивал „Златно славејче“ 1996
Градинке, мила!
Музика Кирил Вангелов
Аранжман Живоин Глишиќ
Текст Александар Кујунџиски
Исполнува Александра Камиловска

Фестивал „Златно славејче“ 1998
Збогување
Музика Јовица Станиславски
Аранжман Александар Џамбазов
Текст Александар Кујунџиски
Исполнува Цветанка Мицева

Фестивал „Златно славејче“ 1999
Балонот на Баже
Музика и аранжман Мирослав Пап
Текст Александар Кујунџиски
Исполнува Бисера и Бојана Илијоски

Фестивал „Златно славејче“ 2000
На час по математика
Музика и аранжман Ангел Ќосев
Текст Александар Кујунџиски
Исполнува Андреј Клинчаров

Фестивал „Златно славејче“ 2001
Две сестрички
Музика Јовица Станиславски
Аражман Мирослав Пап
Текст Александар Кујунџиски
Исполнува Орхидеја Дукова

Фестивал „Поточиња“ 2004
Печурки
Музика и аранжман Мирослав Пап
Текст Александар Кујунџиски
Исполнува Матеја Бојковска

Фестивал „Поточиња“ 2005
Чевлар
Музика и аранжман Цане Петров
Текст Александар Кујунџиски
Исполнува Деа Глигорова

Фестивал „Поточиња“ 2005
Чувај ја природата
Музика и аранжман Ѓоко Мишковски
Текст Александар Кујунџиски
Исполнува Софија Пјевац

Фестивал „Поточиња“ 2005
Вежбање
Музика и аранжман Мирослав Пап
Текст Мирослав Пап и Александар Кујунџиски
Исполнуваат Михаела Јовановска и Филип Наутлиев

Фестивал „Поточиња“ 2005
Грдото пајче
Текст Александар Кујунџиски
Исполнуваат

Фестивал „Поточиња“ 2006
Поздравувања
Музика и аранжман Мирослав Пап
Текст Александар Кујунџиски
Исполнува Филип Михов

Фестивал „Поточиња“ 2006
Божик
Музика и аранжман Мирослав Пап
Текст Александар Кујунџиски
Исполнуваат Сара Трајковска

Фестивал „Поточиња“ 2006
Петар Пан-ов
Музика и аранжман Мирослав Пап
Текст Александар Кујунџиски
Исполнува Кристијан Атанасов

Фестивал „Поточиња“ 2006
Роденден
Музика и аранжман Мирослав Пап
Текст Александар Кујунџиски
Исполнува Матеја Матов

Фестивал „Поточиња“ 2007
Баба Марта
Музика и аранжман Мирослав Пап
Текст Александар Кујунџиски
Исполнуваат Мила Митиќ и Андреа Николовска

Фестивал „Поточиња“ 2007
Циркус
Музика и аранжман Мирослав Пап
Текст Александар Кујунџиски
Исполнува Александар Томовски

Фестивал „Поточиња“ 2008
Ало, такси!
Музика и аранжман Мирослав Пап
Текст Александар Кујунџиски
Исполнува Бојан Зафировски

Фестивал „Поточиња“ 2009
Учи, учи…
Музика и аранжман Мирослав Пап
Текст Александар Кујунџиски
Исполнува

Фестивал „Поточиња“ 2009
Приказни
Музика и аранжман Мирослав Пап
Текст Александар Кујунџиски
Исполнува

Фестивал „Златно славејче“ 2009
Лампиони
Музика Јовица Станиславски
Аранжман Мирослав Пап
Текст Александар Кујунџиски
Исполнува Елена Јанкуловска
http://www.youtube.com/watch?v=BP8gAd0PJLI

Фестивал „Поточиња“ 2010
Нека ечат песни
Музика и аранжман Мирослав Пап
Текст Александар Кујунџиски
Исполнува Симеон Гошев
http://www.youtube.com/watch?v=oT-V8R6tam0

Фестивал „Поточиња“ 2010
Чао, птици!
Музика и аранжман Мирослав Пап
Текст Александар Кујунџиски
Исполнува Јелопи Седеу Нишевиќ
http://www.youtube.com/watch?v=j20gQweAYhc

Фестивал „Поточиња“ 2010
Пекар
Музика и аранжман Мирослав Пап
Текст Александар Кујунџиски
Исполнува Леона Марку
http://www.youtube.com/watch?v=Yc2cVrEUfbI

Фестивал „Поточиња“ 2010
Честитка за мама
Музика и аранжман Мирослав Пап
Текст Александар Кујунџиски
Исполнува Сандра Георгиев
http://www.youtube.com/watch?v=Wnmn5g0XAwM

Фестивал „Поточиња“ 2010
Сркни, касни
Музика и аранжман Мирослав Пап
Текст Александар Кујунџиски
Исполнува Ева Мишевска
https://www.youtube.com/watch?v=URIVi1uojY0

Фестивал „Поточиња“ 2011
21 март
Музика и аранжман Мирослав Пап
Текст Александар Кујунџиски
Исполнуваат Гала Христова и Теодора Спиридонова
http://www.youtube.com/watch?v=Nhvulmnhs6Q

Фестивал „Поточиња“ 2011
ТВ серии
Музика и аранжман Мирослав Пап
Текст Александар Кујунџиски
Исполнува Огнен Каранфилов и Јана Стевановска
https://www.youtube.com/watch?v=UWIoC0jICxQ

Фестивал „Поточиња“ 2012
Последната јаготка
Музика и аранжман Мирослав Пап
Текст Александар Кујунџиски
Исполнува Михаела и Ангела Дамчевска
https://www.youtube.com/watch?v=1dSXWQublYs

0 replies on “Основач”