Пролетен реквием

Пролетен реквием Мирисите на липи и цутови Танцуваат до нашите ноздри И носат стари спомени и насмевки За кои кажавме дека долго ќе траат….

Филмска адаптација на книжевното дело ,,Македонска крвава свадба”

Една од најпопуларните драми во македонската литература воопшто е трагедијата ,,Македонска крвава свадба’’ од Војдан Поп Георгиев (Чернодрински). Драмата е напишана во 1900 година,…