Кон „Во лавовска кожа“ од Мајкл Ондачи

Преку раскажувањето на Патрик, авторот ја открива историјата на Канада, ветената земја градена од доселеници од целиот свет кои со себе донеле по малку од своето дома за да се чувствуваат помалку осамени во новиот дом. Бегалци од војна, бегалци од затвор, калуѓерки, криминалци, богати, сиромашни, сите ги спојува едно, желба за подобро утре.

Кон „Часовничарот“ од Михаела Гашпар

Ова е приказна за човековата мрачна природа, за лицето зад маската. Приказна за себичноста, за чувството на помала вредност, за желбата да се биде нешто повеќе, па ако треба и да се гази преку трупови.

Рецензија за романот „Деца на злото“ од Миодраг Мајиќ

Никола Бобиќ е класичен антихерој, адвокат кој ги знае дупките во законот, знае каде може да пројде со штека цигари и шише виски за да добие нешто, знае каде не може. Неговиот приватен живот е далеку од совршен. Ама затоа кога неговата кожа ја спремаат за распнување, работите ќе ги истера до крај, па што сака нека биде!

Кон „Во сенката на злосторот“ од Хелена Хеншен

Авторката на еден нејзин специфичен начин ги опишува ликовите на Јалмар, Фредрик и Софи. Преку секој од нив, преку нивната историја, нивниот карактер, таа се обидува да ги најде одговорите на прашањата кои мајка ѝ никогаш не ѝ ги дала.