Кон „Педесет цигари за Елена“ од Марина Вујчиќ

Оливер е роден со неговата сестра Елена. Денес Оливер полни педесет години, но не и Елена. Таа никогаш нема да има повеќе од дваесет и четири, затоа што нејзиниот живот завршил токму тогаш, на денот на нивниот роденден…

Кон „Модар накит“ од Катарина Винклер

Филиз не е жртва само на Јунус, туку првенствено е жртва на нејзините родители, на гетото во кое живеела, на сите тие заостанати и одвратни средновековни навики, без кои, ми се чини, како да не сакаат да живеат.

Осврт за „Лавр“ од Евгениј Водолазкин

Приказна за љубовта, за жртвувањето, за нашите слабости и гревови, за вербата во доброто и исправното. На сите нас животот ни пружа шанси, на некои повеќе, на некои помалку, да го победиме злото и да се издигнеме над него.

Рецензија за „Во сенката на злосторот“ од Хелена Хеншен

Помирена со самата себе и со судбината која можеше да биде и поубава, ама не ѝ се даде, остана да го следи во неговата лудост, дури и кога е сигурна дека тој ќе направи злостор, дури и кога е сигурна дека и таа ќе биде дел од тој злостор, дури и кога на крајот знае дека ќе биде жртва во тој злостор…