BookStar #9: Со програма од светски ранг до еден од најзначајните книжевни фестивали во регионот

Фестивалот BookStar со својата исклучително богата и општествено ангажирана програма во периодот 2-4 октомври ги стекна епитетите „фестивал со програма од светски ранг“ и…

Волга, Волга

Името ми е Џелал Пљевљак. Триесет и пет години работам како цивилно лице во војската. Вчера полковник Узелац ме викна во канцеларијата, ме почести…

Трибина „Какво време донесе ветерот во македонската книжевна стварност?“ по повод 10 години од објавувањето на антологијата „Ветерот носи убаво време“

Што се случи на македонската книжевна сцена во изминатата деценија? Дали настапи нова стилска формација или изразен книжевен индивидуализам? Какви поетики се доминантни во…

Личното е политичко, а емотивноста е единствениот начин да побудиме емпатија

Кристина Гавран (Загреб, 1987 г.), магистрирала драматургија на Академијата за драмски уметности. Предавала драматургија и била лектор на драмското студио „Тирена“, играла во претстави…