Антон Чехов: Пост пост модернист пред своето време

Она што мене ми е особено интересно за овие приказни е дека на прв поглед навистина би можеле да се сметаат за хумористични, бесмислени вртења (или вињети) - но, честопати има нешто кобно, нешто „чеховско“, што постои под површината.

Го преведувам Антон Чехов повеќе од дваесет години, носејќи на англиски јазик повеќе од сто приказни кои се помалку познати, непознати или нетранспарентни. Во текот на овие две децении се прашвував себеси: Што е Чеховјан? Постојано слушаме за чеховските ситуации, чеховскиот очај, чеховските резолуции. Таму е познатото преземање на „Набоков“ на „Чеховјан“ во неговиот роман Pnin:

    …безнадежно искомплицирана – повеќе Чеховска отколку Достоевска – афера…

Но, дали Чеховјан навистина е нешто „безнадежно комплицирано?“ Тука е длабокиот и неостварлив квалитет на неговите претстави, кои толку многу режисери низ целиот свет се обидуваат да ги разберат секоја година, а тука е и комплексноста на приказните што тој ги напишал во последните години на неговиот краток живот – тој почина на 44-годишна возраст, во 1904 година – но во делата на Чехов има многу повеќе од тоа.
Ако погледнеме во целиот спектар на она што тој го има напишано, ќе мора да го видиме поимот „чеховски“ во поинакво светло. Неговата писателска кариера траела нешто повеќе од дваесет години, од 1880 до 1903 година и во текот на овие години напишал над 700 новели, раскази и кратки раскази – повеќето од нив ги напишал во неговите дваесетти – четирите одлични претстави што го направија таткото на современиот театар, и голем број комични едногласни.
Неговото мото:

    Пишувај колку што можеш! Пишувај пишувај пишувај додека не се скршат прстите!

И тоа навистина е она што тој го правел. Честопати, неделните списанија во Москва и Санкт Петербург, кои имале читателска публика низ цела Русија, објавувале повеќе од едно парче од неговите дела во секое издание, и овие парчиња се појавија под чудна серија на наслови, како што се A man without a spleen или Shampanski (Mr. Champagne) и Wrench-nut number 6. Многумина од големите проучувачи на Чехов од XX век се фатија за неговата хипер-продукција, брзината и вештината за пишување и чудните псевдоними. Еден од неговите биографи, еминентен чеховски проучувач Роналд Хингли, за неговите рани раскази вели: „Тие биле пишувани за пари (но, тогаш, целата работа на Чехов била напишана за пари) и објавувана во разни хумористични списанија од тој период. Тој се чувствувал должен да ја зголеми таквата заработка со тоа што ќе го разгори сé повеќе и повеќе „нонсенс“.“
Со ова не можам да се согласам. Ниту една од стотиците рани и малку познати приказни на Чехов што сум ги прочитал не е „нонсенс“. Делата од раната младост на Чехов се иновативни, живи и возбудливи – се читаат како експериментални приказни пред своето време. Настрана од приказните што ги пишувал во потрадиционална форма, младото, експериментално перо на Чехов напишало приказни во форма на пописни извештаи, статистички истражувања, извадоци на дневници, приказни во форма на списоци со математички проблеми, огласи за осамени срца, мини-драми. Тој дури пишувал љубовни приказни во форма на правно сведочење долги една страна, со место во горниот лев агол на страницата за печат на владата.

Она што мене ми е особено интересно за овие приказни е дека на прв поглед навистина би можеле да се сметаат за хумористични, бесмислени вртења (или вињети) – но, честопати има нешто кобно, нешто „чеховско“, што постои под површината. Во приказната која е напишана во форма на домашна задача потпишана од ученичката по име Надија, лекомислена тинејџерка (името на нејзиниот учител е Чехохонте – еден од псевдонимите на Чехов во тоа време), голем дел од комичноста потекнува од неисправниот јазик на Надија и правописните грешки и сечење и лепење плагијат што таа го прави за да го напише својот есеј. Но, ако некој прочита меѓу редови, Надија помиува низ траорни околности за кои таа не е целосно свесна. Делото е наречено „Nadia N.’s Vacation Homework“.
Во овој период, почетокот на 1880-тите години, Чехов на големо експериментирал со форми, и затоа некои од неговите дела се сметаат за пост-пост модерни. Неговиот расказ „Sarah Bernhard Comes To Town“, на пример, бил напишан во форма испрекинати телеграми, писма, прегледи и делови од разговори како реакција на големата Сара Бернард која доаѓа во Москва (со осум тони багаж) да ги изведе La Dame aux Camelias и Adrienne Lecouvreur во театрите Михаиловски и Болшој.
Неверојатно е дека голем дел од она што го објавил Чехов е напишано околу 30 години пред Дада и другите експериментални движења од почетокот на XX век. Неговиот расказ Dirty Tragedians and Leprous Playwrights е напишан во форма на кратка претстава и е поставена во кратер на активен вулкан, со луцидниот лик на драматургот Тарновски.
Повеќето негови дела се волк преправен во овца. Со идеја да се разбере на две нивоа, распределувајќи ги околните читатели кои би можеле да ги препознаат луѓето што тој ги сатиризирал. Чехов умешно знаел да се скрие зад псевдоними и притоа да ги исмејува реалните личности, без да ги менува нивните имиња или карактеристики. Читателите кои веќе го детектирале тоа кај него знаат дека е вистинска доблест сатирата на Чехов.
Во периодот, почетокот на 1880-тите, Чехов бил посветен писател, редовен студент по медицина, редовен градски човек и беспрекорен пишувач на писма (од кои денес знаеме многу детали од неговиот секојдневен живот). Во неговата работа има движечка енергија и инспирација. Дури и извештаите од обдукцијата што ги пишувал за локалната полициска станица, како млад медицински практикант има чеховски талент.

П. Константин

Извор:
Lit.hub.com

Тагови од објавата
Напишано од
More from РЕПЕР
Што ако вие и вашето алтер-его одлучите да напишете книга заедно?
Деже Костолањи е еден од најистакнатите писатели на унгарската книжевност. Има еднакво...
Повеќе
0 replies on “Антон Чехов: Пост пост модернист пред своето време”