Филм

Натопено лице од дожд, како прочистување кое носи надеж и слобода – или (25 години од премиерата на „Пред дождот“)

од

Филм што дури не ни сонува да ги разреши или да ги разбие кошмарите на бивша Југославија, филмот едноставно прикажува неколку луѓе кои се обидуваат чесно да се однесуваат и кои се наградени за својата мака со уште поголема мака.

Кога врбата сака

од

Врба недвосмислено ни дава и една таква – суштината на МАЈЧИНСТВОТО не е само САМОЖРТВУВАЊЕ или само ЖРТВУВАЊЕ (породување), туку САКАЊЕ.

„Рокетмен“ или како до успешен омаж кон најголемиот шоумен на светот

од

Визијата на режисерот за патот на неговиот лик е јасна и никогаш цензурирана – тој ги слави сексуалноста и хомоеротизмот, дури и во моменти кога таа предизвикува огромна душевна болка и отуѓеност од реалноста.

„Зелена книга“ – повеќе од само убаво лице на црвениот тепих

од

Попатно, секако, ги среќаваме очекуваните згоди и незгоди, падовите, најниската точка пред големиот среќен крај, и сè што може да се очекува од една продукција на големо студио темпирана за безбеден влез на Оскарите.