Потребни состојки:
250 грама брашно;
3 жолчки;
1 лажица шеќер;
1 лажица кисела павлака;
кора од лимон;
1 лажица рум;
масло за јадење;
шеќер во прав.
Подготовка:
Во брашното се додаваат жолчките, шеќерот, слатката павлака, ренданата кора од лимон и румот. Се меси долго, сè додека да се добие тврдо, но еластично тесто. Формираното тесто се остава на ладно 15-20 минути. Потоа се сука кора, се засекуваат правоаголни форми, тие исто така се засекуваат во средината по должина и едниот дел се развлекува. Добиените мафиши се пржат во загреано масло додека да добијат убава црвеникава боја. Се цедат на повеќеслојна хартија, се редат во чинија и се посипуваат со шеќер во прав.