Kнига на месецот

ДЕЦА НА ЗЛОТО – Миодраг Мајиќ

од

Ја зграпчи фасциклата со списи и ја побара страницата на која се наоѓаа резултатите од вештачењето на крвта на патиките најдени во станот на Драган. Тоа беше првото вештачење што беше извршено во случајот со убиството на Ковач, уште додека инспекторот Дробњак со асистенција на Ана раководеше со првите потези на истрагата.

АНА – Николо Аманити

од

Можеби чекаше да се стемни за да нападне, но не ѝ се веруваше, кучињата не расудуваат. А таа секако немаше да издржи до стемнување. Глуждот ја жегаше и болката ѝ го беше вкочанила листот.

ВО СЕНКАТА НА ЗЛОСТОРОТ – Хелена Хеншен

од

Никој не можел да објасни зошто Фредрик фон Сидов ги убил својот татко и двете слугинки. Никој не знаел и никаде во полициската истрага не е наведен мотивот. Што се случувало во Фредриковата глава и што предизвикало таков див испад тој понеделник навечер во март, не е познато.

КЛУБ НА ОБОЖАВАТЕЛИ – Горан Трибусон

од

На почетокот Вишна беше несвојствен плен, женска од сништата за која сонуваат најдобрите. Кога поминуваше низ градскиот базен, вистинските фраери знаеја да превидат четири деветки или да ја извадат погрешната карта. А потоа се вљуби во идиот, во некој гимназиски ум Фурач, се изеба со него на некој од оние разочарувачки начини, го остави поради друг дебил…

КУЌАТА НА ЏАМИЈАТА – Кадер Абдолах

од

Муезинот имаше четиринаесетгодишен син по име Шахбал и ќерка по име Шахин, која беше мажена. Иако неговата жена беше почината по долга и тешка болест, тој не сакаше повторно да се ожени. Сепак, одржуваше врски со неколку жени во планината.

ДВОЈНО СТАКЛО

од

Длабоко во себе, таа е приврзана за домот. Сонцето во дворот. Сака да живее и внатре и надвор, вратата да ѝ е секогаш отворена, да гледа како поминуваат луѓето. Истовремено сака да биде сама, а во гужва.

THE GAME

од

Една конкретна зачуденост произлегуваше од секојдневното набљудување на децата: тие како да беа плен на некое необјасниво генетско уназадување, поради кое, наместо да го подобруваат човештвото, како убедливо да спроведуваа негов мистериозен регрес.