Kнига на месецот

Невидлив

од

Мајката Во таа соба не се наоѓа само едно момче што еден ден ненадејно стана невидливо. Таму е и една мајка која, откако се…

Пчелно семејство

од

ЧЕВЛИ За десеттиот роденден добив нови чевли. Не беа износени, какви што ние децата обично наследувавме од постариот брат или сестра и на кои…

Пирамидите на денот

од

Расказот „ Дојди преку мразот“ е од книгата „Пирамидите на денот“ на Даина Ополскаите. Книгата е објавена со поддршка на програмата Креативна Европа на Европската Унија.

Збогум, сеништа

од

Маж ми ме допре по грбот со љубовта каква што ни беше тогаш, уморна љубов, сочинета од никогаш преинтимни раце што го милуваа стомакот на висина на папокот, очајни раце зграбени за работ на маичката, за ластикот од долната облека, љубов што ретко преминуваше во нешто друго и одеше понатаму, вртејќи се статично во нежноста и делејќи се самата од себе надве, повлекувајќи се по куса заблуда, по која пак станувавме две сосем одвоени битија.

Болка во џебот

од

Чашата од маргарита скриена во џебот на јакната се крши. Се фаќам на местото каде што ме удираат и стојам превиткан. Две раце ме фаќаат за косата и ми ја држат главата наведната. Сега очекувам уште една клоца во стомакот.