Поезија

БРЕМЕ

од

Навечер, ни шанковите не го издржуваат.
Напладне, сите брзаат некаде
и страшно добро глумат дека не го препознаваат.

Караманов 2014 – Љубољубна

од

Книгата содржи три циклуси и четириесетина песни. „Љубољубна“ е шеста по ред поетска книга на младата поетеса Елена Пренџова. За неа ѝ беше врачена…

Книжен молец

од

Патрик Котер е роден во Корк, Ирска, 1963 година, каде што и денес живее и работи како директор на Манстер литературниот центар