Поезија

Песни од Франко Фортини

од

Има и такви што ќе сетат расцеп в умот / зашто е тегобно кога гордото море, кревките врзопи, / ѕунењето на возилата, расудувањето на луѓето, / сѐ, сѐ, сѐ ни говори за исчезнатите ствари / што никој повеќе не ги чека.

Поезија од Рајна Рац

од

Јас не ги сакам мажите. / Јас ги сакам момчињата. / Оние чии тела се користат за оган / А вилинскиот прав ги извлекува од животот со кловновски нос.

Песни од Ели Урбина

од

Одвратна материја. Расцепена супстанција. / Отаде другата темнина, во сеќавањето, едно лице / вреска разоружано. Дали во неговото име е и името на мојата рана?