Книжевност

Гласот на писателот

од

Македонскиот писател молчи. Македонските писатели останаа неми на сите случувања што во изминатиов период беа наше секојдневие.

Животот на поетот

од

Тешко е со една реченица да се окарактеризира некој поет или писател-великан. Но рускиот писател Сергеј Сумин се решава на еден таков книжевен експеримент. Се чини успешно го изведе тоа. Ова е само избор од неговиот обид.

Покер во Вилнус

од

Оваа книга е ремек-дело на огорченоста и на сарказмот. Таа е осуда на сето она што писателот Ричардас Гавелис сметал дека е погрешно во Литванија.