Библиографија на Томазо Ландолфи

Насловите на делата и преводите на Томазо Ландолфи на едно место.

Секоја книга е наведена според датата на првото издание, жанрот, а меѓу загради се наведени некои од добиените награди. Се издвојуваат наградата Монтефелтро од 1969, наградата на Претседништвото на Советот на Министри од 1967, двете доделени како заслуга за целото негово творештво, и Сетембрини-Местре од 1961 за збирка раскази. Освен делата кои се цитирани, постојат и други изданија издадени од различни издавачки куќи. Денес, сите наслови се достапни на италијански јазик во каталогот на Аделфи.

ДЕЛА
Дијалог за најголемите системи, 1937 – раскази
Месечев камен, 1939 – роман
Море од Лебарки и други раскази, 1939 – раскази
Меч, 1942 – раскази
Несреќниот принц, 1943, – детски роман (Марцото, 1955)
Стари моми, 1946 – роман
Есенски расказ, 1947 – роман
Кралицата Рак, 1950 – роман
La Biere du Pecheur, 1953 – роман
Сенки, 1954 – раскази (Марцото, 1955)
Златната жаба, 1954 – детски роман (Марцото, 1955)
Октавијо од Сен Винсен, 1958 – роман (Виареџо, 1958)
Ландофло VI од Беневенто, 1959 – поема
Ако не, реалноста, 1960 – раскази
Во општество, 1962 – раскази
Rien va, 1963 – дневник (Багута, 1964)
Сцена од животот на Каљостро, 1963 – сценарио за телевизија
Три раскази, 1964 (Кампиело, 1964)
Љубов на нашето време, 1965 – роман
Невозможни раскази, 1966 – раскази (Изола Д’Елба, 1966 и Марцото, 1967)
Des mois, 1967 – дневник (Морети д’оро, 1967 и Кампиело, 1968)
Кошница со полжави, 1968 – елзивири (Д’Анунцио, 1968)
Фауст 67, 1969 – театарски текст (Пирандело, 1968)
Кус канционер, 1971 – лирски роман
Гогољ во Рим, 1971 – книжевни статии
Виола на смртта, 1972 – поезија
Лабрени, 1974 – раскази (Д’Анунцио, 1974, Наполи, 1974 и Кампиело, 1974)
Случајно, 1975 – раскази (Стрега, 1975)
Предавство, 1977 – поезија (Виареџо, 1977)

Вечен дневник, 2012 – елзевири

forest-fire-826145_960_720

ПРЕВОДИ
Nikolaj V. Gogol’, Racconti di Pietroburgo, 1941
Novalis, Enrico di Ofterdingen, 1942
Jakob e Wilhelm Grimm, Fiabe, 1942
Prosper Mérimée, I falsi Demetrii, 1944
Aleksandr S. Puškin, La dama di picche, Il fabbricante di bare, Il mastro di posta, 1948
Ivan S. Turgenev, Il prato di Bežin, La reliquia vivente, Mumù, 1948
Fëdor M. Dostoevskij, Ricordi dal sottosuolo, 1948
Lev N. Tolstoj, La morte di Ivan Il’ič, Tre morti, 1948
Anton P. Čechov, La lettura, Kaštanka, 1948
Ivan A. Bunin, La grammatica dell’amore, 1948
Hugo von Hofmannsthal, Le nozze di Sobeide, Il Cavaliere della Rosa, 1959
Aleksandr S. Puškin, Poemi e liriche, 1960
Aleksandr S. Puškin, Teatro e favole, 1961
Michail J. Lermontov, Liriche e poemi, 1963
Fedor I. Tjutčev, Poesie, 1964
Nikolaj S. Leskov, Il viaggiatore incantato, 1967

Charles Nodier, Inés de Las Sierras, 1993

Тагови од објавата
Напишано од
More from Томазо Ландолфи
Индекс на раскази преведени на македонски
Расказите преведени на македонски од Ненад Трповски се изведени од следните збирки.
Повеќе
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *