Книга

Е. Е.

од

Ерна Елцнер е петнаесетгодишно девојче во едно многудетно германско-полско семејство што живее во Вроцлав на преминот од 19 во 20 век. Животот на Ерна не е лесен, бидејќи таа не се истакнува, повлечена е и срамежлива, па никој не ѝ обрнува особено внимание. Сѐ додека еден ден, за време на ручекот, не здогледа дух…

Луѓе-риби

од

Приказната лебди во главата долго после читањето, оставајќи го читателот во својата чудна, но прекрасна орбита.

Случајот Кукоцки

од

Сите кои уживале и уживаат во руските класици, делата на големите Достоевски, Толстој, Булгаков, Набоков, се исправени пред една нова величина на прекрасната руска литература.

Кон МЕШ од Ричард Хукер

од

МЕШ е книга за тројца армиски доктори, за нивните дружења, случки и сплетки што ги прават како доктори во 4077-мата Мобилна армиска хируршка болница.