Уметност

Ренесансата – точка во која се спојуваат минатото и иднината

од

Англија уште од XVI век била моќна поп-култура, кога публиката ги следела претставите на Шекспир стоејќи пред сцената, исто како што 500 години подоцна, публиката ги следи концертите на музичките ѕвезди. Шекспировата традиција ја следеле и четири момчиња од Ливерпул, познати како Битлси.

Ренесансата – точка во која се спојуваат минатото и иднината

од

Полскиот математичар и астроном, Никола Коперник, забележал дека Земјата се врти околу Сонцето. Италијанецот Галилео Галилеј дал дополнителни аргументи. Англичанецот Исак Њутн ја открил гравитацијата. Алберт Ајнштајн работел на неговата теорија за релативитет. Тоа била европска трка низ вековите.