Наместо колумна

: Филозофијата и нарацијата во контекст на структурата на делото „Кланица 5” од Курт Вонегат: (2)

од

„Извртената хронологија во Кланица 5 е од големо значење за тоа дека старите наративи- особено Пепелашка или најприфатената приказна во Западната Цивилизација или Библиската приказна за падот и искупувањето-потфрлиле пред човештвото. Кравите мукаат. Бебето врисна. Но Исус, малото боже,
ни глас не писна.“

Филозофијата и нарацијата во контекст на структурата на делото „Кланица 5” од Курт Вонегат (1)

од

Како атеист и човек кој не ја сака гробишта, решив да ги посетам гробовите на моите родители во Индијанаполис. Додека гледав во двете плочи, една покрај друга, посакував- можев да го слушнам во мојата глава, знаев што посакувам- да беа посреќни од тоа што беа. Беше проклето лесно за нив да бидат посреќни од тоа што беа. Јас научив за големата тага од нив.

За сестрата на Зигмунд Фројд: Жената која живееше со болката

од

„…На почетокот од мојот живот беше болката. Нешто како тивко капење на крв од скриена рана. На почетокот од мојот живот беше љубовта. Нешто како топол ветер кој се појавува да згрее тогаш кога во животот најмногу студи…“

Тиранија на нормалното

од

Кој ја одредува мерката за тоа што е нормално? Просекот. Кај нас тоа е партискиот престол од каде што се „штанца“ космичката вистина и се следи секој потег, па дури и интимата.

И тишината е (и)збор

од

Помеѓу мене и зборовите отсекогаш постоела длабока поврзаност. Ај, да бидам отворен, тоа е еден вид опсесија. Мојата дијагноза е Verbalis manijacalis.

Нема добра и лоша уметност

од

Нема добра и лоша уметност, а најмалку има совршена уметност. Секој од нас, во зависност од сопственото ниво и образование, реагира на различни уметности или дела.