Млади меридијани

Лемур

од

Андра Ротару (1980) е ново име во романската поезија, кое веќе гради успешна меѓународна кариера. Третата книга поезија, „Лемур“ (2012), била прогласена за најпродавана поетска книга на саемот во Букурешт и наградена за најдобра поетска книга.

Ана Ростокина

од

Ана Ростокина е родена 1986 година во Москва. Дипломирала српски и англиски јазик во Москва и српска книжевност во Белград. Пишува поезија и кратка проза, преведува од и на руски, српски и македонски.