Отворам муабет

Таткото на Црвенокосата (За „Ќерката на математичарот“ од Венко Андоновски)

од

Она што мене ми го привлече вниманието во овој роман е умешноста на Андоновски да го заведе читателот да се занимава со приказните што се ставени in praesentia (во прв план, изложени на светлото од ламбата), а in absentia (во сенка) да ја смести есенцијата на својот роман, приказната за Математичарот.