број 103-104

Невидливиот чувар

од

Бавно пријде, набљудувајќи го местото што некој го избрал за смртта. Крај реката беше се создала плажа од сиви заоблени камења, веројатно довлечкани од надоаѓањето на водите пролетта, сув појас во широчина од околу девет метри што се протегаше до каде што досегаше нејзиниот поглед, на слабата светлина од зазорувањето.

„Рокетмен“ или како до успешен омаж кон најголемиот шоумен на светот

од

Визијата на режисерот за патот на неговиот лик е јасна и никогаш цензурирана – тој ги слави сексуалноста и хомоеротизмот, дури и во моменти кога таа предизвикува огромна душевна болка и отуѓеност од реалноста.

Скриени калеидоскоп или ослободување од сопствената внатрешност

од

Треба да се присуствува, да се биде присутен, бидејќи поетските слики се еден вид на бранување и вдомување во себеси, прекршување на „светлините/ внатре во нас“.