Број 124

Последна станица Аушвиц

од

Блокот 10 е експериментален блок. Жените што живеат таму беа злоупотребувани од садисти што се нарекуваа себеси професори, ги злоупотребуваа на начини на кои една жена никогаш претходно не била злоупотребувана, сквернавејќи им го најубавото нешто што го поседуваат: нивната женственост, нивната способност да станат мајки.

Аушвиц: Година на комеморација

од

За мене, Аушвиц отсекогаш беше забранета зона. Единственото место на светот за кое бев сигурен дека никогаш нема да го посетам. Местото на кое членовите на моето семејство биле одведени насила и потоа задушени со гас како заразени животни.

Кон „Медена земја“ на Тамара Котевска и Љубомир Стефанов

од

Контрастот село-град е прикажан и со нејзиното одење во Скопје со воз. А до неа седи ‘културата’, младич, панкер кој се разлкува премногу од неа прикажувајќи ја изопачената слика на градскиот живот. Ако Скопје е културата, селото е натурата…

Егзистенцијалната драма и мазохистичкиот ескапизам во „18% сиво“ на Захари Карабашлиев

од

Зак ја одбира уметноста како свет во кој може да избега за миг. Фотографирањето станува дел од него, нешто што со задоволство го прави само за себе. Во петдневното, на моменти налудничаво патување, со никонот е портретирана американската почва, гледана со очите на Зак – папсани од умор и тага, натопени и удавени во мрсно мартини – a горчината, заблажена со тоблероне.

Мултимедијална анализа на „Шах со Бах“ од Владимир Мартиновски

од

,,Шах со Бах“ претставува збирка за деца составена од четири циклуси песни, каде за тематски мотив е земена музиката, нејзините алатки – инструментите, нејзините мајстори – композиторите и крајните производи, плодовите на музиката – старите плочи и камерните песни.

Бајац / Пиштало

од

Во животот ми се случуваат интересни средби и личности, во различни временски периоди и во различни амбиенти, со некои, како со Влада Бајац, тие доживувања продолжуваат, се множат, за понатаму да ги прераскажувам.