Гаврило Миловановиќ

Од „Антиепитаф“

од

Гаврило Миловановиќ е мултимедијален артист од Скопје. Неодамна го издаде албумот „Aфектот на Пеперутката“ за неговиот музички проект „Гордиев Јазол“. Исто така работи на уште неколку проекти како Quiet Hiroshima, Igloo Pyramid, Pragma, Alien God, Foto Robot и други. Како поет застапен е во повеќе антологии и има членувано во неколку поетски здруженија. Познат е по неговите перформанси низ државата поврзани со музика и актерство.

Не познавам уметник што претендира да го уништи човештвото наместо да го спаси

од

Ние сме овде за да се сеќаваме. Душата им диктира на рацете да пишуваат една песна. Тоа е една иста песна, која е парадигма на нашето унитарно постоење, таа е жиг, отпечаток, златна спирала која ги сврзува совршено точките од генеризмите на нашето месијно гласноговорништво.