Број 119-120

Пропаганда – Едвард Бернејс

од

Литературен клуб може да излезе од својот маѓепсан круг од лекции и познати личности и да заземе улога во образовниот живот на заедницата. На пример, може да спонзорира натпревар помеѓу државните училишта за најдобар есеј за историјaта на градот, или за животот на најпознатиот син на тој град.

Читателот на „Сфинга на гневот“ го замислувам како Индијана Џонс за книги

од

Со Жарко Кујунџиски, писател и главен уредник на книжевниот центар „Антолог“, зборуваме за многу нешта поврзани со 2020, годината што го промени светот неповратно, но и неговото творештво, издавачката куќа што ја води и македонската литература воопшто.

BOOKSTAR-20 vs. COVID-19 – Репер

од

Во духот на традицијата на „BookStar“, цел октомври ќе биде и месец на европската литература и сите изданија поддржани од проектот Креативна Европа на Европската Унија ќе се продаваат по специјални намалени цени во книжарниците на „Антолог“ и онлајн на antolog.mk.

Рецензија за „Куќата на џамијата“ од Кадер Абдолах

од

Додека човек ја чита, и тој живее во куќата на џамијата, јаде од ручекот што Зинат Ханум го подготвува, а го претставува бегството од сопствената беда и обвинување, со секој залак како да ја прежива нејзината проектирана вина, или го гледа Гуштерот, несреќното дете што плаќа за гревовите на своите родители и предци, како доползува низ вратата бесшумно во ноќта.

Рецензија за „18 % сиво“ од Захари Карабашлиев

од

Може многу да се зборува за просторите во кои престојува, мали хотелски соби како одаи за душата. Одаи во кои, наместо да одмори и да го пронајде својот пат, таа уште толку разбеснува и разгорува со пламенот на минатото.

Рецензија за „Порој од пепел“ од Исток Улчар

од

Конечното бестрашно претставување на смртта на злото во неговото присвојувањево „Порој од пепел“ е возвишен епилог на недвосмисленото обожување на колективната декаденција, како ангажирана реакција за трансформација на негативните животни полнежи во потенцијалот за грижа дури и за најладнокрвните вгнездени демони.

За посебната линија на несоницата: За „Несоници“ од Ерол Туфан

од

Во ерата во која живееме, кога секоја информација е лесно достапна информација на само еден клик, но испразнета од знаење, „Несониците“ на Ерол Туфан се и мотивирачки и предупредувачки, бидејќи одбираат и потсетуваат на многу мудри мисли од големи умови: Еден ден секој/ Макар и за 15 минути ќе стане славен (Енди Ворхол).