број 3

Оксфордски убиства на македонски начин

од

Мартинес (1962) е аргентински писател чиишто дела се преведени на околу 35 јазици и е добитник на бројни награди. Наскоро на македонски ќе излезе и третата негова преведена книга „Оксфордски убиства“.

Keep calm и создавај!

од

Мала мисловна рефлексија за она што академската графичарка Билјана Василева се обидува да го создаде низ годините, односно ретроспекција на нејзиниот ликовен израз.

Културата на слободата

од

Одличен есеј на нобеловецот Варгас Љоса во кој зборува за модернизацијата и нејзините последици по културата и културниот идентитет, како и за промените кои напредокот ги носи со себе.

Поети

од

Во еден дрвен долап / претворен во сеф / наместо азно / чувам книги / и старата икона / од дедо ми – / бледа и исчадена / од молитви и молби / упатени кон Бога.