Давор Стојановски

Што мразеше Јиже Потомпкин и од што се плашеше?

од

Јиже е седумгодишно момче со многу светла коса и со неподносливо сини очи. Секој ден застанува пред прозорецот од својот апартман и, џвакајќи овесни снегулки, го гледа будењето на главната улица.