број 115-116

ДЕЦА НА ЗЛОТО – Миодраг Мајиќ

од

Ја зграпчи фасциклата со списи и ја побара страницата на која се наоѓаа резултатите од вештачењето на крвта на патиките најдени во станот на Драган. Тоа беше првото вештачење што беше извршено во случајот со убиството на Ковач, уште додека инспекторот Дробњак со асистенција на Ана раководеше со првите потези на истрагата.

Кон „Деца на злото“ од Миодраг Мајиќ

од

Психолошки и мотивациски одлично компониран роман. Ликовите се јасно исцртани, ниеден не е вишок. Сите во функција на приказната, сите како дел од сликата за општеството во рацете на сопствената несовршеност.

За романот „Деца на злото“

од

Додека го читаме романот Деца на злото на Миодраг Мајиќ, во него препознаваме, како и во сите добри крими-романи, зошто овој жанр го привлекува читателското внимание. Крими-романите ги изразуваат нашите потсвесни, длабоко индивидуализирани стравови, настанати во реални околности од модерниот живот.

Рецензија за романот „Деца на злото“ од Миодраг Мајиќ

од

Никола Бобиќ е класичен антихерој, адвокат кој ги знае дупките во законот, знае каде може да пројде со штека цигари и шише виски за да добие нешто, знае каде не може. Неговиот приватен живот е далеку од совршен. Ама затоа кога неговата кожа ја спремаат за распнување, работите ќе ги истера до крај, па што сака нека биде!

Ренесансата – точка во која се спојуваат минатото и иднината

од

Англија уште од XVI век била моќна поп-култура, кога публиката ги следела претставите на Шекспир стоејќи пред сцената, исто како што 500 години подоцна, публиката ги следи концертите на музичките ѕвезди. Шекспировата традиција ја следеле и четири момчиња од Ливерпул, познати како Битлси.

Кон „Во сенката на злосторот“ од Хелена Хеншен

од

Авторката на еден нејзин специфичен начин ги опишува ликовите на Јалмар, Фредрик и Софи. Преку секој од нив, преку нивната историја, нивниот карактер, таа се обидува да ги најде одговорите на прашањата кои мајка ѝ никогаш не ѝ ги дала.

Рецензија за „Во сенката на злосторот“ од Хелена Хеншен

од

Помирена со самата себе и со судбината која можеше да биде и поубава, ама не ѝ се даде, остана да го следи во неговата лудост, дури и кога е сигурна дека тој ќе направи злостор, дури и кога е сигурна дека и таа ќе биде дел од тој злостор, дури и кога на крајот знае дека ќе биде жртва во тој злостор…

За романот „Во сенката на злосторот“

од

Она што привлекува внимание во оваа крвава драма е тоа што убиецот бил вујко на авторката, која тогаш имала само 15 години кога била сведок на овие грозоморни убиства, за кои било забрането да се зборува во кругот на семејството, очекувајќи дека така многу бргу ќе се заборават немилите настани, затоа што вакви општествени скандали биле најлошото нешто за повисоките класи во тоа време.