Двојно бегство

Жан Анри Гастон Жиро (Jean Henri Gaston Giraud, 1938-2012) е француски стрип-цртач. Освен како Жан Жиро, светска слава стекна и како Мебиус (Moebius).

strip2

dvojno ubistvo

Жан Анри Гастон Жиро (Jean Henri Gaston Giraud, 1938-2012) е француски стрип-цртач. Освен како Жан Жиро, светска слава стекна и како Мебиус (Moebius), а под псевдонимот Жиро (Giraud) најчесто ги потпишувал уметничките цртежи и корици на стрип-албумите. Под псевдонимот Мебиус се јавува како автор на научнофантастични и фантази-стрипови, а се занимавал и со цртање на синопсиси и филмска сценографија. Автор е на четириесетина книги со стрипови. Добитник е на бројни награди од областа на цртежот и стрип-уметноста.

Тагови од објавата
Напишано од
More from РЕПЕР
Превртеното време во раскажувачката проза на Милорад Павиќ и на Крсте Чачански
Милорад Павиќ (1929-2011) и Крсте Чачански (1949-2003) претставуваат неодминливи, ако не и...
Повеќе
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *