Афоризми од Живко Павлов

Ви претставуваме афоризми од Живко Павлов

zivko-pavlovАфоризмите на Живко Павлов ги потврдуваат имагинацијата и дарбата на овој наш автор. Тоа се густи асоцијативни сплетови, згустени мисловни и метафорички комплекси, брилијантни досетки… Овие вонвременски мали ремек-дела, напишани пред речиси петнаесет години, и денес звучат актуелно и воопшто не ја изгубиле својата сила и смисла.

Живко Павлов (1940) е македонски афористичар, автор на првата книга афоризми и епиграми по Втората светска војна во Македонија – „Пладневни кукурикања“, објавена во 1969 година. Изборот со кој го претставуваме овде е направен од неговата книга „Македонска поетска пародија“, објавена во 2000 година.   
Кој ти е на чело, ќе ти се качи и на главата!

[divider top=”no”]

Многу возачи ни гинат по патиштата, но затоа сообраќајот ни е жив.

[divider top=”no”]

Прегладнетиот човек во ѓеврекот гледа – ореол!

[divider top=”no”]

Нема смисла на човек кој цел живот држел говори да му се оддава почит со едноминутно молчење.

[divider top=”no”]

Мода која никогаш нема да одумре е – како да се сочува сопствената кожа!

[divider top=”no”]

Ние отсекогаш сме имале славно минато, неизвесна сегашност и редовно – светла иднина!

[divider top=”no”]

Во нашата земја „најлудата ноќ“ обично продолжува со будалаштини во текот на целата година!

[divider top=”no”]

За разлика од црквата, државата своите верници мора да ги плаќа.

[divider top=”no”]

Дури и кога ќе составиме крај со крај, забележуваме дека сме добиле нула.

[divider top=”no”]

Во дизајнот на новите наши банкноти ќе беше сосема прикладно ако се најдеше и ликот на некој наш истакнат СТЕЧАЕН РАБОТНИК.

[divider top=”no”]

Нашата држава е повеќе од правна, значи е – поправна.

[divider top=”no”]

Ние живееме без пари, но и тоа има своја цена.

[divider top=”no”]

Глуво доба: никој никого не слуша!

[divider top=”no”]

Тутуноберачите се опеани. Тутунодерачите ќе ни останат неопеани.

[divider top=”no”]

Има луѓе кои умеат да се прилагодат на секој општествен растур-систем.

[divider top=”no”]

Во Македонија сигурно ќе има предвремени избори на… убавици.

[divider top=”no”]

Чудо на природата: половина граѓанин, половина малограѓанин.

[divider top=”no”]

Политиката не е за секого. Тоа ќе ви го каже секој од оние три-четворица Македонци кои не се занимаваат со политика.

[divider top=”no”]

Политичарите се луѓе кои мудро одбиваат да бидат народ!

[divider top=”no”]

Цел живот нè толчат со успеси – неуспесите ќе нè дотолчат.

[divider top=”no”]
Тагови од објавата
, ,
Напишано од
More from РЕПЕР
Кратка анализа на структурната повеќеслојност на екфразисот во „Дамата од Шалот“ на лорд Алфред Тенисон
Феминистичките критичари ја анализираат оваа песна како израз на женската сексуалност.
Повеќе
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *