број 9

Центурија – сто роман реки

од

Дали може да си претставите книга составена од 100 романи, а секој „роман“ да биде долг само две страници? Тоа го постигнал Манганели со овие лежерни, комични, шармантни и луцидни приказни.

Хурем или Марина, маската или вистината

од

Сигурно не е првпат еден лик кој реално постоел да се претвори во некаква телевизиска икона, како што е ликот на Хурем од серијата посветена на султанот Сулејман, кој го обележал отоманскиот 16 век.

Вистинитоста на фабулата

од

Зошто потребата да се измислуваат приказни, зарем реалноста не е доволно интересна да го задржи подолго време нашето внимание или, пак, авторите имаат потреба да го напишат она коешто сакаат, а не можат да го изживеат и доживеат?

Зошто ја сакам Соња?

од

Соња ја сакам уште од мал. Таа беше првата што ми подаде рака кога одевме на училиште. Секогаш ме гушкаше по натпреварите и ми даваше од нејзините слатки.